WOŁOWINA NA KWAŚNO
Proporcje dla 8 osób.
Składniki:
* 2,5 kg kawałek wołowiny
* sól, papryka (słodka i ostra) oraz czarny pieprz do smaku
* 2 łyżki smalcu (najlepiej świeżo wytopionego)
* 2 duże cebule - pokroić w półplastry
* 250 ml bulionu wołowego (może być z kostki)
* łyżeczka mąki wymieszana z 50 ml zimnej wody
Marynata:
* 250 ml octu winnego (najlepiej z czerwonego wina)
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 10 ziaren jałowca
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 6 goździków
* 2 liście laurowe
Wykonanie:
1. Składniki marynaty doprowadzić do zawrzenia i gotować przez minutę pod przykryciem.
2. Mięso natrzeć solą, papryką oraz pieprzem.
3. Mięso polać wrzącą marynatą i odstawić na 12 godzin. W tym czasie parokrotnie odwracać mięso.
4. W dużym rondlu roztopić smalec i obrumienić na nim wyciągnięte z marynaty mięso.
5. Do mięsa dodać cebulę, bulion oraz 150 ml przecedzonej marynaty. Dusić wszystko pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
6. Gotowe mięso wyjąć z sosu i trzymać w cieple. Do sosu dodać wodę z mąką i chwile pogotować mieszając, aż sos zgęstnieje. Sprawdzić smak gotowego sosu i ew. doprawić.
7. Mięso pokroić w plastry i polać sosem. Część mięsa można odłożyć i nie polewać sosem - będzie je można wówczas podać na zimno, jako składnik kanapek czy sałatek.