17.8.07

KROKIETY Z CIELĘCINY

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 30 dag pieczonej lub gotowanej cielęciny - zemleć
* 2 duże kapelusze pieczarek - zemleć
* średnia cebula - utrzeć na tarce
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* łyżka soku z cytryny
* sól, biały pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
* 2 ubite jajka
* bułka tarta
* tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

1. W misce dokładnie wymieszać mięso, pieczarki, cebulę i natkę. Doprawić do smaku.
2. Dodać jedno ubite jajko i tyle bułki tartej, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.
3. Z masy uformować 8 podłużnych krokietów. Każdy zanurzać w ubitym jajku i obtaczać w bułce tartej.
4. Usmażyć krokiety na gorącym tłuszczu. Podawać z ziemniakami i dowolnym sosem lub surówką.

Popularne posty