KOTLETY CIELĘCE Z KAPARAMI I ANCHOIS
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 10 łyżek oliwy
* 6 kotletów cielęcych, każdy o grubości ok. 2 cm
* 6 łyżek mąki pszennej
* 6 łyżek masła
* 3 plastry gotowanej szynki - posiekać
* 6 filetów anchois
* 3 łyżki kaparów
* 75 ml koniaku lub brandy
* 6 łyżek ubitej kremowej śmietanki
* 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
Wykonanie:
1. Kotlety obtoczyć w mące i smażyć partiami (raz odwracając) na mocno rozgrzanej oliwie, po 4-5 minut z każdej strony. Usmażone kotlety ułożyć na żaroodpornym półmisku, przykryć lekko folią aluminiową i wstawić do piekarnika (100 st. C).
2. Masło roztopić w rondelku, dodać szynkę i smażyć ją przez minutę na średnim ogniu. Dodać anchois i kapary i rozetrzeć wszystko na pastę.
3. Z patelni zlać oliwę, wlać alkohol i zagotować go, mieszając i zeskrobując z patelni resztki panierki. Gdy połowa brandy się wygotuje, wówczas przełożyć wszystko do rondelka.
4. Dodać śmietankę, dokładnie wymieszać i silnie podgrzać, nie zagotowując.
5. Gotowym sosem polać kotlety i posypać je natką.