PAPRYKA SŁODKO- KWAŚNA
Składniki:
* 4 duże czerwone papryki - oczyścić i pokroić w kawałki
* 250 ml jasnego octu winnego
* 8 łyżek cukru
* 4 duże ząbki czosnku - niezbyt drobno posiekać
* 2 łyżeczki oliwy
* łyżeczka soli
Wykonanie:
1. Paprykę zalać niewielką ilością wrzącej wody (tak, aby była tylko przykryta) i odstawić na 5 minut, po czym osączyć.
2. Do rondelka wlać ocet, 250 ml wrzącej wody i wsypać cukier. Doprowadzić do zawrzenia, wymieszać aby cukier się rozpuścił. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
3. Po zestawieniu z ognia dodać do marynaty czosnek, oliwę i sól; wymieszać.
4. Osączoną paprykę przełożyć do wyparzonego słoika i zalać marynatą (powinna przykryć paprykę). Słoik zakręcić i poczekać, aż wystygnie.
5. Wstawić słoik z papryką do lodówki na dwa tygodnie. Po tym czasie można już podawać. Paprykę należy zużyć w ciągu dwóch miesięcy od czasu otwarcia słoika.