15.8.07

PEKLOWANA WOŁOWINA PO IRLANDZKU

Składniki:

* 2,5 kg chudej wołowiny

Marynata:

* 45 dag gruboziarnistej soli
* 2,5 łyżeczki saletry spożywczej
* 2,5 łyżeczki brązowego cukru
* 2 łyżeczki grubo utłuczonego czarnego pieprzu
* łyżeczka grubo utłuczonego ziela angielskiego
* pół łyżeczki utartej gałki muszkatołowej
* 2 roztarte duże ząbki czosnku
=============
* 12 goździków
* 4 liście laurowe - pokruszyć

Do duszenia:

* 3 średnie marchwie - pokroić w plastry
* 3 średnie cebule - pokroić w ćwierćplastry
* łyżeczka ziaren ziela angielskiego
* łyżeczka goździków
* bouquet garni (liść laurowy, gałązka tymianku, gałązka rozmarynu, kilka gałązek naci pietruszki - związane razem)
* mała butelka (0,33 l) piwa guinness

Wykonanie:

1. Przyprawy z pierwszej części składników marynaty dokładnie utrzeć w misce. Natrzeć mieszaniną mięso.
2. Na dno glinianego garnka wsypać połowę goździków i liści, włożyć mięso i posypać je resztą listków i goździków.
3. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na tydzień. W tym czasie dwa razy dziennie obracać i nacierać mięso.
4. Po tygodniu wyjąć mięso, opłukać je szybko pod zimną wodą, osuszyć w serwecie, zwinąć w zgrabny kawałek i osznurować.
5. Na dnie dużego rondla ułożyć warzywa, ziele, goździki i bouquet garni, na nich mięso i zalać wszystko wrzątkiem.
6. Doprowadzić do zawrzenia, zmniejszyć ogień i powoli dusić przez 4 godziny.
7. Dodać piwo i dusić jeszcze przez godzinę.
8. Podawać na gorąco lub na zimno.

Uwaga:

Jeśli wołowina ma być podana na zimno, wówczas po ostudzeniu jej w wywarze należy wstawić ją na 12 godzin do lodówki pod obciążeniem i dopiero potem kroić.

Popularne posty