RYŻ Z POŁUDNIA
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* 2 łyżki oliwy
* duża biała cebula - pokroić w kostkę
* 4 dojrzałe pomidory (pozbawione skórki i nasion) - pokroić w kostkę
* 150 ml bulionu drobiowego
* sól i cajenne do smaku
* torebka ugotowanego ryżu długoziarnistego
* łyżka masła
Wykonanie:
1. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, a następnie udusić ją do miękkości.
2. Dodać pomidory, poddusić minutę, przyprawić i zalać bulionem.
3. Gdy wszystko ponownie zawrze, wsypać ryż, zamieszać i dusić przez 5 minut, mieszając co chwilę.
4. Sprawdzić smak, ew. doprawić, dodać świeże masło, zdjąć potrawę z ognia i jeszcze raz wymieszać, aby masło się rozpuściło.
5. Zaraz podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek.