AROMATYCZNY KRÓLIK
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* tuszka królika - podzielić na 8 porcji
* jasny ocet winny
* sól, biały pieprz, imbir w proszku, gałka muszkatołowa i cajenne do smaku
* 2 łyżki oliwy
* duża cebula - pokroić w plastry i podzielić na pierścionki
* bouquet garni (2 liście laurowe, 2 gałązki tymianku, 4 gałązki pietruszki)
* 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
* zasmażka z łyżki masła i łyżki mąki
Wykonanie:
1. Kawałki mięsa natrzeć octem, a następnie solą i przyprawami (tymi ostatnimi dosyć obficie). Odłożyć na kilka godzin do lodówki.
2. W rondlu rozgrzać oliwę i (jeśli trzeba, to partiami) obrumienić kawałki królika.
3. Do mięsa dodać bouquet garni i cebulę, podlać bulionem i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa.
4. Uduszonego królika przełożyć na półmisek i trzymać w cieple.
5. Z sosu wyjąć bouquet garni, a sam sos zagęścić zasmażką. Spróbować, doprawić i polać sosem kawałki mięsa.