29.8.07

SZWAJCARSKA SAŁATKA Z BURAKÓW

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 średnie ugotowane i obrane buraki ćwikłowe - pokroić w cienkie ćwierćplasterki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 100 ml octu winnego z czerwonego wina
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 6 goździków
* 2 liście laurowe
* 4 łyżki bardzo dobrej oliwy sałatkowej

Wykonanie:

1. Ocet zagotować z pieprzem ziarnistym, goździkami i listkami.
2. Buraki doprawić solą i zmielonym pieprzem, wymieszać, a następnie polać wrzącym octem.
3. Przełożyć sałatkę do słoika i wstawić do lodówki na co najmniej dobę.
4. Przed podaniem wyjąć liście laurowe i polać każdą porcję po wierzchu łyżką oliwy.

Popularne posty