27.8.07

ZRAZY ZAWIJANE PO MADRYCKU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 plastry polędwicy wołowej (łącznie ok. 40-60 dag) - rozbić na cienkie płaty
* sól i czarny pieprz do smaku
* mąka do obtaczania
* 4 łyżki oliwy do smażenia
* zielone oliwki i gałązki pietruszki do dekoracji

Nadzienie:

* średnia cebula - drobno posiekać
* 2 jajka na twardo - posiekać
* 2 pomidory - obrać ze skórki, pozbawić nasion i drobno posiekać
* łodyga selera naciowego - obrać z włókien i drobno posiekać
* 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
* 2 łyżki stopionego masła
* ok. 1 łyżki bułki tartej
* sól i czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Płaty polędwicy natrzeć solą i pieprzem.
2. Składniki nadzienia wymieszać w misce na spoistą masę (ew. dodać więcej masła lub bułki tartej).
3. Na każdy płat polędwicy nałożyć jedną czwartą masy i zawinąć. Gotowe zrazy obtoczyć w mące i układać dosyć ściśle na rozgrzanej oliwie.
4. Dusić na niewielkim ogniu pod przykryciem, aż zrazy będą miękkie.
5. Podawać na gorąco, polane sosem z duszenia i udekorowane oliwkami i natką.

Popularne posty