WIEPRZOWINA W KAPUŚCIE KWASZONEJ
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 1 kg poprzerastanej wieprzowiny w jednym kawałku
* sól (ostrożnie) i czarny pieprz do smaku
* 4 łyżki świeżo wytopionego smalcu
* 2 liście laurowe
* 6 goździków
* 250 ml bulionu (może być z kostki)
* 50-60 dag odciśniętej kwaszonej kapusty - posiekać
* 250 ml półwytrawnego czerwonego wina
* łyżka brązowego cukru
Wykonanie:
1. Mięso natrzeć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać tłuszcz i obrumienić na nim mięso ze wszystkich stron.
2. Podlać bulionem, dodać listki i goździki i dusić przez ok. 40 minut na niedużym ogniu.
3. Dodać kapustę i dalej dusić przez godzinę.
4. Dodać wino i cukier, wymieszać i dusić dalej, aż cały płyn wyparuje, ok. 20 minut.
5. Podawać z ziemniakami; potrawa nadaje się też bardzo dobrze do odgrzewania.