13.9.07

IRLANDZKIE ZRAZY MIELONE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag mielonej poprzerastanej wołowiny
* 2 kromki pieczywa tostowego - pokruszyć i namoczyć w kilku łyżkach mleka
* jajko - ubić
* średnia cebula - utrzeć drobno na tarce
* łyżka posiekanej naci pietruszki
* pół łyżeczki kawowej gałki muszkatołowej
* skórka otarta z połowy cytryny
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 4 łyżki masła
* 100 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki z wyjątkiem masła i bulionu wyrobić dokładnie na jednolitą masę.
2. Z masy uformować wałek o średnicy 3 cm. Podzielić go na 8 porcji.
3. W rondlu roztopić masło, włożyć zrazy i dusić je pod uchyloną pokrywką na niewielkim ogniu przez 40 minut, od czasu do czasu podlewając niewielką ilością bulionu i przewracając zrazy na drugą stronę.
4. Podawać na gorąco wraz z wytworzonym sosem.

Popularne posty