KURCZĘ Z PIECZARKAMI W ŚMIETANIE
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kurczę o wadze 1-1,2 kg - podzielić na 8 kawałków
* sól i gałka muszkatołowa do smaku
* 8 plastrów bekonu - pokroić w paski
* marchew - pokroić w kostkę
* cebula - pokroić w kostkę
* 2 łodygi selera naciowego - pokroić w kostkę
* bouquet garni (liść laurowy, 2 gałązki selera, 4 gałązki pietruszki)
* 6 goździków
* 6 ziaren ziela angielskiego
* 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
* 6 kapeluszy pieczarek - pokroić w plasterki
* opakowanie śmietanki - podgrzać, ale nie zagotowywać
Wykonanie:
1. Kawałki kurczaka natrzeć solą i gałką, zachowując przy tym umiar.
2. W rondlu wytopić tłuszcz z bekonu, włożyć mięso i obsmażyć je ze wszystkich stron.
3. Dodać warzywa i przyprawy, podlać bulionem i dusić do miękkości.
4. Dorzucić pieczarki, dusić jeszcze przez kwadrans.
5. Wyjąć kawałki mięsa i trzymać je w cieple.
6. Sprawdzić smak sosu i ew. doprawić, następnie wyjąć bouquet garni i (w miarę możliwości) goździki i ziele angielskie.
7. Sos wymieszać z gorącą śmietanką i polać kurczaka.