17.9.07

JAGNIĘCINA PO BELGIJSKU

Proporcje dla 8 osób.

Składniki:

* 2 kg jagnięciny na pieczeń (w jednym kawałku)
* sól i biały pieprz do smaku
* sok z półtorej cytryny
* średnia cebula - pokroić w kostkę
* bouquet garni: 2 liście laurowe i po 2 gałązki pietruszki i tymianku
* pół kostki masła - roztopić
* 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
* łyżka mąki pszennej

Wykonanie:

1. Mięso natrzeć solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny. Resztę soku dodać do bulionu.
2. Dno naczynia żaroodpornego skropić niewielką ilością masła, wsypać cebulę, włożyć bouquet garni i mięso.
3. Podlać wszystko bulionem z sokiem, mięso polać resztą masła i oprószyć mąką.
4. Wstawić do gorącego piekarnika (160-175 st. C) i piec przez 40-50 minut.
5. Pieczeń podawać pokrojoną w plastry i polaną sosem z pieczenia. Jako dodatek można podać świeży zielony groszek uduszony w maśle.

Popularne posty