19.9.07

SAŁATKA Z PIECZONEJ CIELĘCINY

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* 25 dag zimnej pieczeni cielęcej - pokroić w kostkę
* 15 dag wędzonego łososia - pokroić w cienkie paski
* duża cebula - pokroić w drobną kostkę
* 3 ogórki konserwowe - obrać i pokroić w zapałkę
* 2 kwaśne jabłka - obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w zapałkę
* pół puszki fasolki szparagowej (bez zalewy) - dłuższe kawałki przekroić w poprzek na połowy
* łyżka kaparów
* 3 jajka ugotowane na twardo - pokroić w kostkę
* 12 czarnych oliwek - pokroić w plasterki
* 3 łyżki mieszanej posiekanej zieleniny (np.: pietruszka, koperek, szczypiorek)

Sos:

* mały słoik majonezu
* łyżka zalewy z kaparów
* łyżka zalewy z oliwek
* pół łyżeczki słodkiej papryki
* pół łyżeczki kawowej cajenne
* łyżeczka sosu sojowego
* sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Składniki sałatki wsypać do miski.
2. Składniki sosu dokładnie wymieszać w garnuszku, sprawdzić smak i ew. doprawić.
3. Sosem polać sałatkę, delikatnie wymieszać łyżką i widelcem. Wstawić na godzinę do lodówki; w tym czasie raz jeszcze przemieszać.
4. Przed samym podaniem udekorować wg uznania (jajkami, oliwkami, zieleniną lub marynatami). Podawać z mieszanym pieczywem i masłem.

Popularne posty