21.9.07

KURCZĘ PO TATARSKU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak podzielony na 8 kawałków
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* średnia cebula - pokroić w kostkę
* kilka gałązek natki pietruszki - posiekać
* 2 gałązki tymianku - posiekać
* duży liść laurowy
* łyżka kaparów
* 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)

Sos:

* 2 ząbki marynowanego czosnku - posiekać
* 2 marynowane cebulki perłowe - posiekać
* mały korniszon - posiekać
* łyżeczka ostrej gruboziarnistej musztardy
* łyżeczka suszonego estragonu
* pół słoika majonezu

Wykonanie:

1. Kawałki kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Włożyć do rondla wraz z cebulą i przyprawami, podlać bulionem i dusić do miękkości.
2. Gotowe porcje kurczaka wyjąć z rondla, ułożyć na półmisku i trzymać w cieple.
3. Z pozostałego w rondlu sosu wyjąć liść laurowy, a dodać wszystkie składniki sosu. Dokładnie wymieszać i podgrzewać mieszając, na małym ogniu, aż sos będzie bardzo gorący - nie dopuścić do zawrzenia.
4. Gotowym sosem polać kawałki kurczaka na półmisku. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Popularne posty