24.9.07

PORTUGALSKA POTRAWKA Z GOTOWANEJ CIELĘCINY

Proporcje dla 4-6 osób.

Składniki:

* 1-1,2 kg gotowanej cielęciny - pokroić w cienkie plastry lub w kostkę o boku 2 cm
* 4 łyżki oliwy
* 3 średnie cebule - pokroić w plastry i porozdzielać na pierścionki
* 4 ząbki czosnku - pokroić w plasterki
* łyżka kaparów
* łyżka mąki pszennej
* 150 ml wywaru z gotowania cielęciny (ew. bulionu drobiowego)
* 150 ml białego wytrawnego wina
* pół łyżeczki kawowej cynamonu
* pół łyżeczki kawowej mielonych goździków
* szczypta szafranu (namoczyć go w winie)
* sól i biały pieprz do smaku

Wykonanie:

1. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i dusić, aż się zeszklą.
2. Wsypać mąkę i zasmażyć do lekkiego zrumienienia, wówczas wlać bulion, rozmieszać dokładnie, aby nie było grudek i dodać przyprawy (z wyjątkiem szafranu). Dusić, aż cebula będzie całkiem miękka.
3. Następnie dodać wino z szafranem i doprowadzić sos do zawrzenia, a wtedy dodać cielęcinę i dusić wszystko razem przez 10 minut.
4. Podawać potrawkę bardzo gorącą z dodatkiem ryżu i zielonego groszku.

Popularne posty