7.9.07

POLĘDWICA WOŁOWA PO WIEDEŃSKU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 1 kg polędwicy wołowej w jednym kawałku
* ocet winny z czerwonego wina
* sól, czarny pieprz i imbir w proszku do smaku
* średnia cebula - pokroić w krążki
* 2 łodygi selera - pokroić w plasterki
* 2 nieduże marchewki - pokroić w plasterki
* 2 ząbki czosnku - pokroić w plasterki
* liść laurowy
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 5 goździków
* 250 ml bulionu wołowego (może być z kostki)
* mąka pszenna do posypania
* stopione masło wymieszane pół na pół z octem z czerwonego wina (razem ok 100 ml.)

Wykonanie:

1. Polędwicę skropić wrzącym octem, a następnie natrzeć przyprawami.
2. W naczyniu żaroodpornym ułożyć pośrodku polędwicę i oprószyć ją mąką. Dookoła obłożyć ją warzywami i przyprawami oraz podlać bulionem.
3. Wstawić naczynie do bardzo gorącego (220 st. C) piekarnika i piec przez 30-40 minut (w zależności od tego, czy lubimy polędwicę bardziej krwistą, czy też wypieczoną), kilkakrotnie skrapiając masłem z octem.
4. Podawać na gorąco lub na zimno.

Popularne posty