26.9.07

WĄTRÓBKA CIELĘCA W CZERWONYM WINIE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 80 dag wątróbki cielęcej - oczyścić z błon i pokroić w plastry
* 8 plasterków boczku - pokroić w paski
* duża cebula - pokroić w półplastry
* średnia marchewka - pokroić w półplasterki
* pół łyżeczki suszonego tymianku
* 2 liście laurowe
* łyżeczka mąki pszennej
* 250 ml półwytrawnego czerwonego wina
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Plastry wątróbki natrzeć pieprzem.
2. W rondlu wytopić powoli tłuszcz z boczku, następnie dodać plastry wątróbki, cebulę, marchew, tymianek i listki. Smażyć do zrumienienia.
3. Oprószyć potrawę mąką, zasmażyć i rozprowadzić winem. Wymieszać, aby nie porobiły się grudki, sprawdzić smak, dodać sól i pieprz i dusić przez około dziesięć minut.
4. Podawać natychmiast z ziemniakami i surówką.

Popularne posty