SAŁATKA Z KURCZAKA Z MIGDAŁAMI
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 25 dag pieczonego lub gotowanego kurczaka - pokroić w paski
* czerwona papryka - usunąć nasiona i pokroić w paski
* czerwona cebula - pokroić w piórka
* główka cykorii - usunąć uszkodzone liście i głąb, poszatkować cienko
* 10 dag migdałów w płatkach - obrumienić lekko na suchej patelni
Sos:
* 4 łyżki oliwy
* 2 łyżki jasnego octu winnego (najlepiej estragonowego)
* łyżeczka przyprawy curry
* ćwierć łyżeczki soli
Wykonanie:
1. Składniki sosu dokładnie wymieszać.
2. Składniki sałatki wsypać do miski, zalać sosem, wymieszać i pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, co jakiś czas wymieszać.
3. Na kwadrans przed podaniem ochłodzić w lodówce, przybrać i podawać do gorących tostów z masłem.