BELGIJSKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 20 małych ziemniaków - ugotować w łupinkach, obrać, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki
* 2 średnie cebule - posiekać
* 4 łodygi selera naciowego - posiekać
* 2 jajka ugotowane na twardo - białka posiekać, a żółtka przetrzeć przez sito lub dokładnie rozetrzeć widelcem
* 4 łyżki oliwy
* 2 łyżki jasnego octu winnego
* sól i biały pieprz do smaku
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie:
1. Ziemniaki, cebule, seler i białka jajek wymieszać delikatnie w salaterce, uprzednio oprószając przyprawami.
2. Z żółtek, oliwy i octu utrzeć sos. Doprawić go do smaku solą i pieprzem i polać składniki sałatki.
3. Wszystko raz jeszcze ostrożnie zamieszać i wstawić na kwadrans do lodówki.
4. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać do zimnych mięs.