22.10.07

MARCHEWKA Z GROSZKIEM PO WIEDEŃSKU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 4 spore marchewki - pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie
* 100 ml wywaru z gotowania marchwi
* 20 dag groszku - ugotować w osolonej wodzie (można użyć groszku z puszki)
* rumiana zasmażka z łyżki mąki i 2 łyżek masła
* 2 łyżki jasnego octu winnego
* łyżeczka brązowego cukru
* 2 łyżki posiekanej naci pietruszki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Zasmażkę rozprowadzić wywarem, dodać ocet i cukier, doprowadzić do zawrzenia i gotować, mieszając przez 3 minuty.
2. Dodać marchew i groszek oraz natkę. Sprawdzić smak, doprawić solą i pieprzem i dusić jeszcze przez 2 minuty, nie zapominając o mieszaniu.
3. Podawać jako dodatek do cielęciny lub drobiu.

Popularne posty