15.10.07

EGIPSKIE KULKI MIĘSNE

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag mielonej chudej wołowiny
* 6 łyżek bułki tartej - zalać zimną wodą
* 2 jajka - ubić
* 2 łodygi selera naciowego - obrać z włókien i drobno posiekać lub zetrzeć na tarce
* nieduża cebula - drobno posiekać lub zetrzeć na tarce
* 2 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
* łyżeczka przyprawy curry
* sól i czarny pieprz do smaku
* 4 łyżki masła do smażenia

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki z wyjątkiem masła bardzo dokładnie wyrobić.
2. Z masy formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego.
3. Smażyć na maśle, aż będą złociste. Najlepiej robić to partiami, a usmażone trzymać w gorącym piekarniku, posypane wiórkami świeżego masła.
4. Podawać z ryżem i gorącym ostrym sosem pomidorowym.

Popularne posty