17.10.07

PIECZONA RYBA Z MADRASU

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 60-80 dag filetów białej ryby morskiej
* 5 cm kawałek kłącza imbiru - utrzeć drobno
* pół łyżeczki przyprawy curry
* sól i czarny pieprz do smaku
* duża cebula pokrojona w plastry - porozdzielać na pierścionki
* dwie zielone papryki - pokroić w pierścienie
* 4 gałązki naci pietruszki
* 4 łyżki klarowanego masła (ew. tylko stopionego)
* plastry cytryny i ładne łodyżki pietruszki do przybrania

Wykonanie:

1. Rybę natrzeć przyprawami i odstawić na kwadrans.
2. Na dno żaroodpornego naczynia wlać łyżkę masła i ok. 150 ml wrzącej wody. Włożyć 2 gałązki natki i połowę papryki i cebuli. Na warzywach ułożyć filety i przykryć je resztą papryki, cebuli; dodać pozostałe 2 gałązki pietruszki i polać resztą masła.
3. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i piec przez 30-40 minut.
4. Przed podaniem usunąć gałązki pietruszki, filety pokryć sosem z warzywami i udekorować cytryną oraz świeżą natką.

Popularne posty