PIERŚ KURCZAKA PO CHIŃSKU
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 2 piersi kurczaka - pokroić w kawałki
* pół łyżeczki imbiru w proszku
* duża szczypta cajenne
* sól i czarny pieprz do smaku
* 2 łyżki oleju arachidowego (ew. innego nadającego się do smażenia)
* 10 dag szynki - pokroić w długie, wąskie paski
* 2 łyżki pędów bambusa
* średnia cebula - pokroić w piórka
* 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
* ciemny sos sojowy do smaku
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* 1/4 świeżego (to ważne!) ananasa - zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w zapałkę
Wykonanie:
1. Kawałki kurczaka natrzeć przyprawami. W rondlu rozgrzać olej, dodać kurczaka i obrumienić go.
2. Dodać szynkę, bambus, cebulę i orzechy. Obsmażyć mieszając przez 2-3 minuty.
3. Zalać wszystko wrzącą wodą w takiej ilości, aby lekko przykryła składniki. Dusić na małym ogniu, aż kurczak będzie zupełnie miękki, a sosu pozostanie niewiele - tyle, aby potrawa była wilgotna.
4. Doprawić do smaku sosem sojowym i zdjąć z ognia; wówczas wymieszać z natką pietruszki.
5. Podawać z ryżem, a przed samym podaniem posypać utartym ananasem.