JAJKA PO SZWAJCARSKU
Proporcje dla 1 osoby.
Składniki:
* łyżka masła
* 2-3 plastry żółtego sera (najlepiej gruyere lub emmentaler)
* 2 jajka
* sól i biały pieprz do smaku
* 2 łyżki śmietanki (najlepiej kremowej)
* 2 łyżki utartego żółtego sera (takiego samego, jak wyżej)
Wykonanie:
1. Na małej patelni (najlepsza będzie taka z dwoma metalowymi uszkami) roztopić masło. Na maśle ułożyć plastry sera tak, aby dno było nimi przykryte.
2. Na ser wbić jajka, doprawić je solą i pieprzem, na każdym położyć łyżkę śmietanki, a następnie posypać startym serem.
3. Wstawić patelnię do rozgrzanego piekarnika (ok. 200 st. C) i zapiekać, aż powierzchnia się zrumieni.
4. Podawać w tym samym naczyniu, w którym jajka były zapiekane.