7.11.07

DUSZONA KACZKA

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kaczka o wadze ok. 2,5 kg - podzielić na nieduże porcje i usunąć zbędny tłuszcz
* 25 dag bekonu lub chudego boczku - pokroić w kostkę
* duża cebula - pokroić w półplastry
* 2 marchwie - pokroić w plastry
* bouquet garni (pietruszka, tymianek, liść laurowy)
* 6 goździków
* 12 ziaren czarnego pieprzu
* 250 ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
* 250 ml czerwonego wytrawnego wina
* 2 łyżeczki mąki wymieszane z kilkoma łyżkami zimnej wody
* sól i czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Porcje kaczki natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na kwadrans.
2. Do dużego rondla włożyć bekon, warzywa i przyprawy. Na nich ułożyć ciasno obok siebie kawałki kaczki. Zalać wszystko bulionem.
3. Doprowadzić do zawrzenia, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż mięso kaczki będzie zupełnie miękkie (ok. 1-1,5 godziny). W trakcie duszenia dwukrotnie ostrożnie odwracać kawałki mięsa. Jeśli trzeba, można podlać kaczkę odrobiną wrzącej wody.
4. Uduszoną kaczkę wyjąć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple.
5. Z sosu wyjąć bouquet garni i przyprawy (w miarę możliwości). Wlać wino i doprowadzić do zawrzenia, wówczas wlać wodę z mąką i ciągle mieszając gotować jeszcze przez 2 minuty od ponownego zawrzenia.
6. Gotowym sosem polać porcje kaczki.

Popularne posty