PIECZONA CIELĘCINA PO MADRYCKU
Proporcje dla 8 osób.
Składniki:
* cielęcina na pieczeń o wadze ok. 3 kg (w jednym kawałku, bez kości)
* sól i biały pieprz do smaku
* pół łyżeczki kawowej gałki muszkatołowej
* 2-3 łyżki mąki pszennej
* 4 łyżki stopionego masła
* bouquet garni (2 liście laurowe, po 2 gałązki: pietruszki, tymianku i szałwii)
* duża cebula - pokroić w plasterki
* po pół łyżeczki goździków i ziela angielskiego
* sok z jednej cytryny
Wykonanie:
1. Mięso natrzeć solą, pieprzem i gałką. Obtoczyć w mące (powinna pokryć mięso tylko bardzo cienką warstwą).
2. Na dno naczynia żaroodpornego wlać łyżkę masła, włożyć plastry cebuli i bouquet garni oraz wsypać goździki i ziele angielskie. Na nich ułożyć mięso i polać je pozostałym masłem.
3. Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego (180 st. C) piekarnika. Piec przez 2 godziny, co jakiś czas polewając wytworzonym sosem. Po tym czasie zdjąć przykrycie i (nadal co kwadrans polewając sosem) dopiekać jeszcze przez 30-45 minut.
4. Pieczeń może być podawana na gorąco lub na zimno.