RYBA PO MARSYLSKU
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* po 40 dag filetów z dwóch gatunków ryb morskich - podzielić na porcje
* 2 roztarte z solą ząbki czosnku
* 2 łyżki bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
* łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub łyżeczka suszonego)
* pół łyżeczki białego pieprzu
* 2 cebule - pokroić w cienkie plastry
* 4 łyżki oliwy
* 2 dojrzałe pomidory - obrać ze skórki i pokroić w kostkę
* sok z połowy cytryny (pominąć, jeśli pomidory są kwaśne)
* 2 liście laurowe
* 200 ml białego wytrawnego wina
* łyżka cukru
* sól do smaku
Wykonanie:
1. Rozetrzeć czosnek z natką, tymiankiem, solą i pieprzem. Pastą natrzeć kawałki ryb i odstawić na godzinę w chłodne miejsce.
2. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać pomidory, sok z cytryny, liście laurowe. Wlać pół litra wrzącej wody i doprowadzić do zawrzenia.
3. Dodać kawałki ryby i dusić na małym ogniu, aż ryba będzie gotowa (ok. pół godziny). Uduszoną przełożyć na ogrzany półmisek i trzymać w cieple.
4. Z sosu wyjąć liście laurowe, dodać wino i cukier, wymieszać, doprowadzić do zawrzenia i pogotować jeszcze 2 minuty.
5. Sosem polać rybę i zaraz podawać.