12.11.07

KURA W CZERWONYM WINIE

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* kura o wadze 2,3 kg pokrojona na 12 kawałków
* mąka pszenna do obtaczania mięsa
* pół kostki masła
* duży plaster chudej szynki, posiekany
* 12 małych cebulek (szalotki lub dymki)
* duży zmiażdżony ząbek czosnku
* po łodyżce tymianku i pietruszki oraz liść laurowy (związane razem nitką)
* 12 małych pieczarek bez trzonków
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 50 ml podgrzanego koniaku
* 250 ml czerwonego wytrawnego wina

Wykonanie:

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 150 st. C.
2. Kawałki kury obtoczyć w mące.
3. Rozgrzać masło i zrumienić na nim mięso ze wszystkich stron. Zrumienione - przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą.
4. Do mięsa dodać szynkę, cebulki, czosnek, bukiet przypraw, pieczarki i doprawić wszystko solą i pieprzem.
5. Polać gorącym koniakiem i podpalić (zachować ostrożność!). Gdy płomienie zgasną, polać potrawę winem.
6. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika. Piec, od czasu do czasu potrząsając naczyniem, aż kura będzie miękka. Zazwyczaj potrzeba na to około dwóch i pół godziny.

Popularne posty