KURCZAK Á LA CHASSEUR
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kurczak o wadze ok. 1 kg podzielony na porcje
* sól, świeżo zmielony czarny pieprz i sok z cytryny do smaku
* łyżka masła
* łyżka oliwy z oliwek
* 10 średniej wielkości pieczarek (w całości, bez nóżek)
* 2 posiekane dymki wraz ze szczypiorem
* 50 ml brandy
* 250 ml białego wytrawnego wina
* 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w małe kawałki
* pół filiżanki bulionu drobiowego
* łyżka posiekanej naci pietruszki
* duża szczypta estragonu
Wykonanie:
1. Kawałki kurczaka natrzeć solą, pieprzem i sokiem.
2. W rondlu o grubym dnie rozgrzać masło i oliwę. Włożyć mięso i obsmażyć na złoto ze wszystkich stron.
3. Dodać pieczarki i smażyć razem z kurczakiem.
4. Po 5 minutach dodać dymkę, brandy, wino, pomidory, bulion i natkę. Przykryć rondel i dusić na niewielkim ogniu przez 25 minut (lub dłużej - aż kurczak będzie miękki).
5. Przed samym podaniem, już na półmisku oprószyć sproszkowanym estragonem.