21.11.07

KURCZĘ W SOSIE Z WINA I BRANDY

Proporcje dla 2-3 osób.

Składniki:

* młode kurczę, pokrojone na 4-6 porcji
* sól i czarny pieprz do smaku
* 3 łyżki masła
* 10 dag pieczarek pokrojonych w plasterki
* po szczypcie majeranku i tymianku
* 2 pomidory, obrane i pokrojone w ćwiartki
* pół filiżanki białego wytrawnego wina
* pół filiżanki esencjonalnego bulionu
* łyżka posiekanej naci pietruszki
* 2 łyżki utartej cebuli
* 50 ml brandy

Wykonanie:

1. Kawałki kurczaka natrzeć solą i pieprzem. Na patelni o grubym dnie rozgrzać masło, włożyć kurczaka. Obrumienić go ze wszystkich stron.
2. Dodać pieczarki, pomidory, majeranek i tymianek. Dusić przez 5 minut.
3. Wlać wino i bulion, doprawić solą i pieprzem i gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie (30-35 minut).
4. Wyjąć z sosu kurczaka i trzymać go w cieple.
5. Do sosu dodać cebulę i natkę, gotować przez 10 minut.
6. Zdjąć z ognia, dodać brandy, dobrze wymieszać i polać sosem kawałki kurczęcia.

Popularne posty