KURCZAK Á LA TANDOORI
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 6 ćwiartek kurczaka
Marynata:
* opakowanie jogurtu naturalnego
* 60 ml soku z cytryny
* mała cebula utarta na tarce
* 2 zmiażdżone ząbki czosnku
* 2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
* 2 łyżeczki proszku chili
* 2 łyżeczki nasion kolendry
* 2 łyżeczki soli
* 1 cm świeżego kłącza imbiru, utarty na tarce
Wykonanie:
1. Zmieszać składniki marynaty. Polać mięso, wymieszać, aby pokryło się marynatą i odstawić na 4 godziny (w tym czasie 2 razy przemieszać).
2. Piec kawałki kurcząt na średnio rozgrzanym grillu lub ruszcie przez ok. godzinę, aż będą miękkie i zrumienione. W trakcie pieczenia odwracać i smarować marynatą.