26.11.07

KURCZĘTA GIGI

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 2 sztuki kurcząt o wadze po ok. 70 dag każde
* mała posiekana cebula
* łyżka posiekanej naci pietruszki
* po dużej szczypcie tymianku i majeranku
* półtorej filiżanki zimnej wody
* filiżanka bardzo wytrawnego białego wina
* zmiażdżony ząbek czosnku
* ćwiartka limonki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* łyżka stopionego masła
* rumiana zasmażka z łyżki masła i łyżki mąki

Wykonanie:

1. Kurczęta przepołowić, odciąć skrzydełka i szyjki, wyjąć podroby.
2. Do rondelka wlać zimną wodę, dodać podroby, szyjki i skrzydełka, cebulę oraz zioła.
3. Dusić pod przykryciem do miękkości. Przecedzić, zawartość sita odrzucić. Do płynu dodać wino, zagotować i odstawić.
4. Połówki kurcząt natrzeć czosnkiem, pieprzem i solą, skropić sokiem limonki i stopionym masłem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C.
5. Ułożyć porcje skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym. Piec do miękkości, od czasu do czasu polewając pozostawionym płynem i odwracając.
6. Zrumienione połówki wyjąć na ogrzany półmisek, a sos zagęścić zasmażką i zagotować. Polać porcje kurcząt na półmisku.

Popularne posty