28.11.07

KURCZĘTA SMAŻONE W CIEŚCIE

Proporcje dla 8 osób.

Składniki:

* 16 udek kurczaków (tylko górne części, bez podudzi)
* 2 średnie cebule, pokrojone w cienkie plastry
* 8 grubych plastrów świeżego kłącza imbiru
* pół zielonej papryki pokrojonej w piórka (niekoniecznie)
* 125 ml białego półwytrawnego wina
* 60 ml sosu sojowego

Ciasto:

* 15 dag mąki pszennej
* 4 jajka
* 6 łyżek sosu z duszenia kurczaka
* olej do głębokiego smażenia (najlepiej arachidowy)

Przybranie:

* pół zielonej papryki pokrojonej w piórka (niekoniecznie)

Wykonanie:

1. Włożyć mięso do naczynia żaroodpornego, na wierzchu ułożyć cebulę i imbir, zalać winem i sosem, ewentualnie dodać pół papryki. Przykryć i piec w temperaturze 180 stopni, aż kurczak będzie miękki (ok. godziny).
2. Wyjąć mięso, zdjąć z niego skórę i wyjąć główną kość. Sos przecedzić i zachować.
3. Przygotować ciasto, dokładnie mieszając podane składniki. Rozgrzać olej. Kawałki kurczaka maczać w cieście i smażyć do zrumienienia. Po wyjęciu osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przed podaniem przybrać świeżą papryką.

Popularne posty