PIERSI KURCZAKA PO KALIFORNIJSKU
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 3 duże piersi kurczaków, podzielone na połowy, bez skóry i kości
* sól i czarny pieprz do smaku
* łyżka otartej skórki cytrynowej (z umytego i sparzonego owocu)
* 2 pomidory, każdy przekrojony na 6 cząstek
* 12 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
* średnia posiekana cebula
* 125 ml sherry
* łyżka soku z cytryny
* łyżka świeżej, posiekanej bazylii (lub ew. łyżeczka suszonej)
* łyżka świeżego, posiekanego majeranku (lub ew. łyżeczka suszonego)
* awokado pokrojone w plastry
* 10 dag utartego sera żółtego (najlepiej cheddar)
Wykonanie:
1. Każdą połówkę piersi położyć na płacie folii aluminiowej. Oprószyć solą, pieprzem i skórką z cytryny. Na wierzchu położyć po dwie cząstki pomidora i posypać cebulą oraz plasterkami oliwek.
2. Sherry zmieszać z sokiem cytrynowym i ziołami, a następnie skropić tym sosem kurczaka.
3. Folię zawinąć i ułożyć pakunki na grillu (średnio rozgrzanym) lub ruszcie. Piec, aż kurczak będzie miękki (ok. 45 minut). Nie odwracać w trakcie pieczenia.
4. Ostrożnie otworzyć pakunki, dodać do każdego plasterki awokado i posypać serem. Ponownie zawinąć i piec 2-3 minuty, do chwili stopienia się sera.