PIERSI KURCZĄT Z ESTRAGONEM
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 6 połówek piersi kurczaków bez kostek i skóry
* 4 łyżki mąki pszennej
* ćwierć kostki (ok. 6 dag) masła
* łyżka drobno posiekanej cebuli
* 4 łyżki półsłodkiego białego wina
* łyżeczka świeżego lub pół łyżeczki suszonego estragonu
* 4 łyżki bulionu drobiowego
* 4 łyżki kremowej śmietanki
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Piersi natrzeć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące, pozostałą mąkę zachować.
2. Odłożyć łyżkę masła, pozostałe masło rozgrzać na patelni i podsmażyć na nim mięso. Zrumienione wyjąć i trzymać w cieple.
3. Do masła dodać cebule i krótko podsmażyć. Wlać wino i gotować mieszając, aż prawie całkiem odparuje.
4. Dodać pozostawioną mąkę, zasmażyć, wsypać estragon i rozprowadzić bulionem.
5. Do sosu włożyć mięso i dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 20 min.), od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło.
6. Wyjęte z sosu mięso ułożyć na ogrzanym półmisku. Do sosu dodać pozostawione masło i kremówkę, wymieszać energicznie i mocno podgrzać nie zagotowując. Sprawdzić smak i ew. doprawić.
7. Gorącym sosem polać kawałki kurczaka.