CHLEBEK CYTRYNOWY
Proporcje na formę keksową 22x12 cm.
Składniki:
* 6 łyżek masła
* 20-25 dag cukru (najlepiej pudru)
* 2 jajka
* 125 ml mleka
* 20-25 dag mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* szczypta soli
* łyżka otartej skórki cytrynowej
* łyżeczka cukru wymieszana z łyżeczką soku cytrynowego do posmarowania powierzchni
* masło do natłuszczenia formy
Wykonanie:
1. Masło utrzeć z cukrem, następnie wcierać po jednym jajka. Rozprowadzić mlekiem, dodać mąkę, proszek i sól i zmiksować. Na końcu dodać skórkę cytrynową.
2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st. C. Wlać ciasto do natłuszczonej formy i piec przez godzinę (sprawdzić patyczkiem).
3. Posmarować sokiem z cukrem i jeszcze chwilę piec.
4. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić i wyjąć z formy. Kroić w poprzeczne plastry.