PIERSI KURCZĄT Z PASZTETEM
Proporcje dla 2-4 osób.
Składniki:
* 2 piersi z kurcząt, przepołowione oraz pozbawione skóry i kości
* 3 łyżki masła
* półtorej łyżeczki soli
* ok. 80 g puszka pasztetu z gęsich wątróbek
* filiżanka śmietanki kremowej
* świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie:
1. Na patelni roztopić masło, dodać połówki piersi i smażyć je do miękkości (około 20 minut), kilka razy odwracając.
2. Usmażone posolić i oprószyć pieprzem, wyjąć na półmisek i trzymać w cieple.
3. Pasztet utrzeć w misce, dodając stopniowo kremówkę i tłuszcz, który pozostał na patelni.
4. Otrzymany gęsty sos przełożyć na patelnię i silnie rozgrzać, nie doprowadzając do zagotowania.
5. Wyłożyć sos na mięso. Podawać z ryżem wymieszanym z usmażonymi na maśle pieczarkami.