7.12.07

PIERSI KURCZĄT Z SOSEM PORZECZKOWYM

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 2 piersi kurcząt, przepołowione i pozbawione kości
* pół filiżanki wody
* pół filiżanki galaretki porzeczkowej (z czerwonych porzeczek)
* łyżka mąki kukurydzianej
* pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
* 2 łyżeczki sosu worcestershire
* łyżka soku cytrynowego
* sól i czarny pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 st. C.
2. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, podgrzać do zawrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje. Polać sosem mięso i wstawić do piekarnika.
3. Po 15 minutach zmniejszyć ogień do około 200 st. C. Piec przez godzinę.
4. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewać mięso spływającym na dno naczynia sosem. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, można rozrzedzić go odrobiną wrzącej wody.

Popularne posty