PIERSI KURCZĄT Z SOSEM PORZECZKOWYM
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 2 piersi kurcząt, przepołowione i pozbawione kości
* pół filiżanki wody
* pół filiżanki galaretki porzeczkowej (z czerwonych porzeczek)
* łyżka mąki kukurydzianej
* pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
* 2 łyżeczki sosu worcestershire
* łyżka soku cytrynowego
* sól i czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 230 st. C.
2. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, podgrzać do zawrzenia i gotować, aż sos zgęstnieje. Polać sosem mięso i wstawić do piekarnika.
3. Po 15 minutach zmniejszyć ogień do około 200 st. C. Piec przez godzinę.
4. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewać mięso spływającym na dno naczynia sosem. Jeśli sos stanie się zbyt gęsty, można rozrzedzić go odrobiną wrzącej wody.