10.12.07

PROWANSALSKIE KURCZĘTA

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 2 sztuki kurcząt (o wadze ok. 70 dag każde)
* sól i czarny pieprz do smaku
* 7 łyżek oliwy z oliwek
* 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
* 3 pomidory, obrane, pozbawione nasion i pokrojone w kostkę
* 10-12 dag chudej szynki pokrojonej w drobną kostkę
* po dużej szczypcie tymianku i oregano
* 150 ml bardzo wytrawnego białego wina
* filiżanka zielonych oliwek bez pestek

Wykonanie:

1. Kurczęta podzielić na porcje i natrzeć solą i pieprzem.
2. Do rondla wlać oliwę i dodać czosnek. Do gorącego tłuszczu włożyć kawałki kurcząt i obsmażyć je na rumiano ze wszystkich stron.
3. Dodać pomidory, szynkę, zioła i wino. Dusić pod przykryciem przez około 25 minut, od czasu do czasu odwracając mięso.
4. Zdjąć pokrywkę, dodać oliwki i gotować jeszcze przez 5 minut.
5. Przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek i trzymać w cieple.
6. Pod sosem zwiększyć nieco ogień i odparować część płynu. Zagęszczonym sosem polać kurczaka.

Popularne posty