12.12.07

PUBOWY KURCZAK

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak o wadze ok. 1,3 kg podzielony na 8 części
* 3 łyżki masła
* 12 małych cebulek (szalotka, mała dymka)
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 200 ml jasnego piwa
* 3 łyżki soku pomidorowego
* liść laurowy
* pół filiżanki śmietanki

Wykonanie:

1. W głębokiej patelni roztopić masło, włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć je ze wszystkich stron.
2. Zmniejszyć ogień, dodać cebulki i smażyć, aż zżółkną.
3. Wsypać sól i paprykę, dodać piwo i sok oraz liść laurowy. Wymieszać.
4. Dusić na niewielkim ogniu, aż kurczak będzie miękki (około pół godziny).
5. Wyjąć mięso na ogrzany półmisek. Z sosu wyjąć listek, zebrać nadmiar tłuszczu i dodać śmietankę. Podgrzać nie zagotowując i polać kawałki kurczaka.

Popularne posty