14.12.07

ROZMARYNOWY KURCZAK

Proporcje dla 3-4 osób.

Składniki:

* brojler o wadze 1,4-1,8 kg pokrojony na 6-8 porcji
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz
* 4 łyżki oliwy z oliwek
* 2 duże zmiażdżone ząbki czosnku
* łyżeczka suszonego lub półtorej łyżeczki świeżego rozmarynu
* 100 ml białego półwytrawnego wina

Wykonanie:

1. Natrzeć kawałki kurczaka pieprzem i solą.
2. Na głęboką patelnię wlać oliwę, dodać czosnek, podgrzać i do gorącego tłuszczu włożyć kurczaka. Smażyć na rumiano przez 15 minut, odwracając kilkakrotnie kawałki mięsa.
3. Dodać rozmaryn i powoli wlać wino. Przykryć patelnię i dusić potrawę, aż mięso będzie miękkie (ok. 30 minut). W razie potrzeby można dodać trochę więcej wina.
4. Podawać natychmiast, aby danie było bardzo gorące.

Popularne posty