30.1.08

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY Z SZYNKĄ

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* duży bakłażan
* łyżka soli
* łyżka oliwy
* 2 małe cebule, bardzo drobno posiekane
* 40 dag puszka pomidorów w zalewie (bez zalewy, pomidory pokroić w kostkę)
* łyżka oregano
* łyżka przecieru pomidorowego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 15 dag szynki w plastrach
* 2 łyżki bułki tartej
* 10 dag utartego żółtego sera

Wykonanie:

1. Bakłażana obrać i pokroić w plastry. Włożyć do garnka, posypać łyżką soli, zalać zimną wodą w takiej ilości, aby przykryć plastry bakłażana. Doprowadzić do zawrzenia i gotować przez 2 minuty. Osączyć i odstawić.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i zeszklić ją na tłuszczu.
3. Do cebuli dodać pokrojone pomidory i przecier, doprawić solą i pieprzem. Dusić przez 5 minut.
4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażanów, szynki, sosu; na nich powtórzyć warstwy; ostatnią powinny stanowić bakłażany.
5. Tartą bułkę wymieszać z utartym serem i posypać mieszaniną ostatnią warstwę zapiekanki.
6. Zapiekać w temperaturze 180 stopni C, aż powierzchnia potrawy będzie zrumieniona.

Popularne posty