SANDWICZE Z BAKŁAŻANA
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* duży bakłażan, oczyszczony i pokrojony poprzecznie w 2,5 cm plastry
* sól do smaku
* 20 dag cienkich płatków prosciutto
* 20 dag cienkich płatów mozarelli
* 2 lekko ubite jajka
* 10 dag bułki tartej
* 4 łyżki posiekanej świeżej bazylii
* 5 dag utartego parmezanu
* 4 łyżki oliwy
Wykonanie:
1. Plastry bakłażana posolić, obciążyć i ostawić na godzinę, a następnie odcedzić i osuszyć.
2. Na każdym plastrze położyć płatek szynki, na nim płat sera, posypać bazylią, tartą bułką i parmezanem. Po wierzchu skropić oliwą.
3. Piec na ruszcie przez około 30 minut w temperaturze 180 st. C.
Podawać na gorąco lub w temperaturze pokojowej.