TARTELETKI Z POMIDORAMI
Proporcje dla 6 osób.
Składniki:
* 6 upieczonych tarteletek (ew. 12 pustych babeczek z kruchego ciasta)
* ładne liście świeżej bazylii do dekoracji
Nadzienie:
* 2 łyżki oliwy
* mała posiekana cebula
* zmiażdżony ząbek czosnku
* czerwona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
* 70 dag pomidorów, obranych, pozbawionych nasion i pokrojonych w kostkę
* 4 posiekane gałązki świeżej bazylii
* łyżeczka cukru
* liść laurowy
* łyżeczka soku cytrynowego
* łyżka przecieru pomidorowego
Wykonanie:
1. Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, udusić do miękkości, nie rumieniąc. Dodać paprykę i smażyć przez 3 minuty; następnie dodać pozostałe składniki. Dusić na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Nadzienie powinno być gęste. Wyjąć liść laurowy.
2. Nałożyć nadzienie do pustych tarteletek lub babeczek i udekorować każdą listkami świeżej bazylii.