28.1.08

TARTELETKI Z POMIDORAMI

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 6 upieczonych tarteletek (ew. 12 pustych babeczek z kruchego ciasta)
* ładne liście świeżej bazylii do dekoracji

Nadzienie:

* 2 łyżki oliwy
* mała posiekana cebula
* zmiażdżony ząbek czosnku
* czerwona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona w kostkę
* 70 dag pomidorów, obranych, pozbawionych nasion i pokrojonych w kostkę
* 4 posiekane gałązki świeżej bazylii
* łyżeczka cukru
* liść laurowy
* łyżeczka soku cytrynowego
* łyżka przecieru pomidorowego

Wykonanie:

1. Rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, udusić do miękkości, nie rumieniąc. Dodać paprykę i smażyć przez 3 minuty; następnie dodać pozostałe składniki. Dusić na małym ogniu przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Nadzienie powinno być gęste. Wyjąć liść laurowy.
2. Nałożyć nadzienie do pustych tarteletek lub babeczek i udekorować każdą listkami świeżej bazylii.

Popularne posty