2.1.08

CEBULKI RIVIERA

Proporcje dla 6 osób.

Składniki:

* 50 dag perłowych cebulek, obranych i naciętych płytko na krzyż od strony korzenia
* 4 łyżki oleju arachidowego
* 2 ząbki czosnku lekko zgniecione płaską stroną ostrza noża
* łyżka cukru
* 2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki sherry
* pół łyżeczki suszonego tymianku

Wykonanie:

1. Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzać olej, dodać cebulki i czosnek. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli, od czasu do czasu mieszając.
2. Dodać pozostałe składniki, przykryć patelnię i dusić na małym ogniu, aż cebula będzie miękka, a sos zbrązowieje od skarmelizowanego cukru.
3. Po zdjęciu z ognia wyjąć czosnek, a cebulki przełożyć do miski i polać sosem. Podawać na gorąco.

Popularne posty