WARZYWA - MARYNATA ŁAGODNA
Składniki:
* 1 kg małych pieczarek (wytartych papierowym ręcznikiem)
* 50 dag marchwi pokrojonej w krążki o grubości 1 cm
* duży por (jasna część) pokrojony tak, jak marchew
* sok z trzech cytryn
* 2 ząbki czosnku roztarte z 2 łyżeczkami soli
* 400 ml wody (najlepiej źródlanej)
* 10 ziaren czarnego pieprzu
* 2 liście laurowe
* 2 gałązki tymianku
* 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
1. Wodę zagotować z sokiem, czosnkiem, oliwą i przyprawami.
2. Pieczarki partiami wrzucać do wrzącego płynu, zagotowywać i wyjmować. Odstawić.
3. Wywar zestawić z ognia, wrzucić do niego marchew i zostawić ją w gorącym płynie przez kwadrans. Wyjąć, odstawić.
4. Wywar doprowadzić ponownie do zawrzenia, zestawić z ognia, dodać krążki pora. Po 5 minutach wyjąć pory i odstawić.
5. W 2,5-litrowym garnku glinianym ułożyć warstwami warzywa.
6. Wywar zagotować, zalać nim warzywa. Przykryć i odstawić.
7. Przechowywać w chłodnym miejscu. Po trzech dniach można zaczynać konsumpcję, a zużyć należy w ciągu dwóch tygodni od przyrządzenia.
Warzywa w łagodnej marynacie nadają się jako dodatek do sałatek, surówek, kanapek.