KAPITAŃSKI KURCZAK
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kurczę o wadze ok. 1,4 kg, pozbawione skóry i podzielone na 12 kawałków
* oliwa do smażenia
* średnia posiekana cebula
* średnia zielona papryka, pozbawiona nasion i pokrojona w drobną kostkę
* zmiażdżony duży ząbek czosnku
* filiżanka wody
* łyżeczka soli
* pół łyżeczki czarnego pieprzu
* półtorej łyżeczki przyprawy curry
* 6 dużych pomidorów, obranych i pokrojonych na małe kawałki
* łyżeczka posiekanej naci pietruszki
* pół łyżeczki suszonego i sproszkowanego tymianku
* 20 dag migdałów, sparzonych, obranych i lekko uprażonych
* 3 łyżki koryntek (drobne, ciemne rodzynki)
* ugotowany ryż (w ilości odpowiedniej dla 4 osób) jako dodatek
Wykonanie:
1. Na rozgrzanej oliwie zrumienić kawałki kurczaka. Wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
2. Dolać oliwy do naczynia, w którym smażył się kurczak, dodać cebulę, paprykę i czosnek i smażyć na złoto przez 10 minut.
3. Podlać warzywa wodą, doprawić solą, pieprzem i curry. Wymieszać dokładnie. Dodać pomidory, pietruszkę i tymianek, znów wymieszać.
4. Przykryć kurczaka sosem warzywnym i skropić świeżą oliwą.
5. Przykryte pokrywą naczynie wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (ok. 180 st. C) i piec przez 45 minut.
6. Na półmisku ułożyć krąg z ryżu, w środku położyć kawałki mięsa.
7. Do sosu dodać migdały i rodzynki, dokładnie wymieszać. Polać sosem ryż i kurczaka.