KLONOWY KURCZAK
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* kurczak o wadze 1,2-1,4 kg pokrojony na 8 kawałków
* 300 ml syropu klonowego
* łyżka soku z cytryny
* mała łyżeczka utartej skórki cytrynowej (z umytej i sparzonej cytryny)
Wykonanie:
1. Kawałki kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2. W rondelku zagotować syrop, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez dwie minuty, od czasu do czasu mieszając.
3. W dużej patelni ułożyć kawałki mięsa, dodać syrop, sok i skórkę. Przykryć naczynie, postawić na małym ogniu i dusić przez około 45 minut, co pewien czas odwracając mięso.
4. Po 45 minutach zdjąć pokrywę i gotować jeszcze przez kwadrans.
5. Podawać kurczaka polanego sosem, w którym się dusił.