18.1.08

KONIAKOWY KURCZAK

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* kurczak o wadze ok. 1,3 kg, podzielony na 8 kawałków
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* średnia cebula pokrojona w piórka
* 100 ml koniaku
* ćwierć opakowania śmietanki

Wykonanie:

1. Natrzeć kawałki mięsa solą i pieprzem.
2. Na dużej patelni rozgrzać masło i oliwę. Włożyć kurczaka i cebulę. Smażyć na niedużym ogniu przez kwadrans. Kurczak powinien się zrumienić ze wszystkich stron.
3. Wlać koniak, przykryć patelnię i dusić kurczaka do miękkości (około 20 minut).
4. Polać śmietanką, wymieszać i podgrzać, nie zagotowując.

Popularne posty